Izzivi v gospodarstvu: Kako ostati konkurenčni in finančno stabilni?

Gospodarska situacija v Sloveniji je v zadnjem času precej negotova in podjetja se morajo neprestano prilagajati spreminjajočim se okoliščinam, saj le tako lahko ostanejo konkurenčna in uspešna. Finančna stabilnost, cene denarja, obrestne mere, zadolževanje, cene materialov in surovin, rast stroškov dela, energentov in davčna reforma so samo nekateri izzivi, s katerimi se bodo morala ali pa se že spopadajo.

V nadaljevanju Tone Dolenšek, direktor podjetja FIN Servis, predstavi nekaj nasvetov, kako ostati finančno stabilni, konkurenčni in uspešno poslovati v negotovih gospodarskih razmerah.

Višanje cen denarja in obrestnih mer

V letu 2023 bodo cene denarja in obrestne mere naraščale, kar bo pomenilo težje in dražje zadolževanje. Podjetja morajo biti pri tem pozorna na svoja finančna sredstva in jih optimalno upravljati. To lahko storijo tako, da poiščejo ugodnejše kreditne pogoje ali pa svoje finančne vire optimizirajo s strateškim načrtovanjem. V ospredju bo zagotovo izziv zagotavljanja finančne stabilnosti in preudarjeno načrtovanje novih naložb.

Umirjanje cen materialov in surovin

Letos pričakujemo tudi umirjanje cen materialov in surovin. Podjetja morajo biti pri nakupu materialov in surovin pozorna, da ne plačujejo višjih cen, kot je to potrebno, in da optimalno upravljajo zaloge, saj je v njih lahko vezanih precej denarnih sredstev. Treba je redno spremljati cene, ustrezno prilagajati svojo nakupno strategijo ter vzpostaviti dobre povezave in odnose s ključnimi dobavitelji.

Pritiski rasti stroškov dela

Letos bo eden izmed izzivov zagotovo pritisk na rast stroškov dela, saj ti v zadnjem obdobju niso sledili porastu drugih cen. Eden izmed razlogov za to je vsekakor dvig plač v javnem sektorju in povečanje minimalne plače. To lahko vodi do višanja cen izdelkov in storitev, posledično tudi do zahtev po višjih plačah, kar pa lahko negativno vpliva na konkurenčnost podjetij na trgu. Podjetja bodo zagotovo morala razmišljati, kako rešiti nastalo situacijo, kako optimizirati in avtomatizirati procese ter kako povečati svojo produktivnost.

Spremljanje stroškov energentov in državnih ukrepov

Leto 2023 bo vključevalo tudi spremljanje stroškov energentov in ukrepov, ki jih bo vlada sprejemala. Do 30. 6. 2023 velja kapica na energente, vendar še ni jasno, kaj se bo zgodilo po tem datumu. Podjetja se morajo zato prilagoditi in spremljati spremembe na tem področju. Če se cene ne bodo regulirale ali omejile s kapico in če bodo rasle, bo treba to prenesti v ceno proizvodov ali storitev. Ena izmed rešitev je tudi, da se podjetja začnejo osredotočati na energetsko učinkovite vire, kot so recimo sončne celice, in stremijo k temu, da dolgoročno postanejo samooskrbna.

Napoved obsežne davčne reforme

Podjetja se morajo pripraviti na obsežno davčno reformo, ki jo napoveduje vlada. Ta bo zagotovo izziv, saj podjetja za svoje poslovanje potrebujejo stabilno in predvidljivo davčno ter poslovno okolje. To je trenutno polno negotovosti, saj se še vedno ne ve, kaj vse nas čaka v tem in naslednjih letih. Negotovost pa zagotovo lahko vodi tudi do težav pri načrtovanju, zato sta potrebni prilagodljivost in sposobnost hitrega odzivanja na spremembe. Podjetja se torej morajo pripraviti na različne možne scenarije.

Vse omenjene izzive lahko podjetja uspešno premagujejo z dobro pripravljenostjo in ustreznim pristopom. Pazljivo morajo spremljati vse parametre poslovanja, zlasti kako vplivajo drug na drugega, ter vsesplošno dogajanje in ohranjati prilagodljivost in fleksibilnost. Ključnega pomena za uspešno poslovanje pa so tudi kakovostni računovodski podatki in svetovanje. S hitrim prenosom informacij, dobrimi podatki in analizami poslovanja lahko podjetja hitro sprejemajo odločitve in ne zamudijo priložnosti. Za uspešno poslovanje je lahko ključen vsak mesec, le s pravimi podatki ob pravem času pa lahko podjetja dosegajo svoje poslovne cilje v tej dinamični gospodarski klimi.

Računovodstvo svetovanje finservis

FIN SERVISU so se pridružili štirje novi sodelavci

Podjetju FIN SERVIS so se v zadnjih nekaj mesecih pridružili štirje novi sodelavci. V svojih timih skrbijo, da knjigovodstvo poteka nemoteno, poleg tega pa so tudi izjemno zanimivi sogovorniki. Zanima ji vse od raziskovanja filozofije do poslikave supergic. Preverite, kdo so naši novi zanimivi sodelavci!

Preberi
FIN SERVIS NAJ SODELAVEC ROK ŠEŠKO

Vsak lahko vnaša podatke v računalnik

V FIN SERVISU vsako leto izberejo naj sodelavca in tokrat je naziv pripadel njihovemu finančno-računovodskemu referentu Roku Šešku. Z njim smo se pogovarjali o prihodnosti računovodstva, priložnostih in motivaciji. Vabljeni k zanimivemu branju!

Preberi
FIN SERVIS

Podrobno beleženje delovnega časa

V veljavo je stopil Zakon o evidencah na področju dela in socialne varnosti. Zakon prinaša novosti in odpira številna vprašanja, zato smo v nadaljevanju pripravili kratek članek, v katerem predstavljamo spremembe in predloge za njegovo implementacijo v prakso.

Preberi

Naročite se na fine novice

Sledite trendom, novostim, priložnostim, finim brezplačnim dogodkom in našemu delu.
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.