Nestabilni časi: Potrebni načrti za različne scenarije

Z računovodjo poskrbite za optimalno načrtovanje poslovanja

V FIN Servisu vsako leto izberejo naj sodelavca in tokrat je naziv pripadel njihovemu skrbniku strank Mateju Štanglju. Matej je v podjetju zaposlen že sedem let. Svetuje podjetjem iz različnih panog, ob tem pa vodi tudi ekipo ljudi. Pravi, da sta pri vodenju in svetovanju izjemno pomembna redna komunikacija in aktivno poslušanje drug drugega. Z njim smo se pogovarjali o tem, na kaj morajo biti podjetja pozorna v teh nestabilnih časih in kako jim je lahko računovodstvo ob tem v podporo. Vabljeni k zanimivemu branju!

Temelj – ažurni računovodski podatki

V zadnjih letih smo priča nepredvidljivim dogodkom – trenutni časi so nestabilni, trgi so nepredvidljivi, napovedujejo recesijo in krizo. Z njimi se srečujejo vsa podjetja, in kot pravi Štangelj, je pomembno, da imajo že zdaj pripravljene načrte za različne scenarije oz. dogodke, ki se lahko zgodijo. V mislih je treba ves čas imeti okrevanje podjetja, na podlagi tega pa čim bolj optimalno mesečno, polletno, letno in večletno načrtovati. Dodaja še: »Pri tem je izjemno pomembno, da ima vodstvo ažurne računovodske podatke, da se lahko na podlagi njih primerno odloča in načrtuje. Ključna pa je tudi komunikacija med vodstvom in zaposlenimi. Tako vodstvo lahko hitro ukrepa in se prilagodi spremembam na trgu in pri poslovanju, dobra komunikacija z dobavitelji in kupci pa olajša posledice nepredvidljivih dogodkov.«

Proaktivni predlogi – kako ravnati ob nepredvidljivostih

Štangelj poudarja, da dobri računovodje vse bolj postajajo svetovalci: »Izjemno pomembno je, da poleg osnovnih računovodskih nalog, kot sta recimo beleženje poslovnih dogodkov in obračun plač, strankam predstavimo, kaj pomenijo določene situacije za njihovo poslovanje, in pripravimo predloge, kako se pripraviti, če se na trgu pojavijo nestabilnosti in nepredvidljivosti. Da smo jim torej v podporo, predvsem v kriznih situacijah, ter da jim svetujemo.« Prav tako pri svojem delu opaža, da veliko novih strank, ki se jim pridruži, ni navajenih na takšno proaktivno delovanje računovodstva, ob katerem se lahko nato bistveno lažje odločajo. Ob takem pristopu so prav prijetno presenečene.

Pravočasno obveščajo stranke o novostih

Pri računovodskem delu najpogostejši izziv predstavljajo predvsem neprestane novosti, ki jim je treba slediti in jih upoštevati. Nenehno izobraževanje je, kot pravi Matej, stalnica, saj le tako lahko zagotavljajo nemoteno poslovanje podjetij in usklajenost z zakoni, ki se pogosto spreminjajo. Prav tako pa se od dobrega računovodja pričakuje, da je dobro organiziran in da zna komunicirati s strankami, saj je z njimi dnevno v stiku. In prav to Mateja pri njegovem delu tudi najbolj motivira, da lahko pomaga strankam pri njihovem boljšem in uspešnejšem poslovanju, da je lahko z njimi v stiku, jim svetuje in izrazi svoje strokovno mnenje.

Dobra komunikacija, poslušanje in razumevanje

Tako kot pri odnosu s strankami je enako pri odnosu s sodelavci. Vodenje ljudi in svetovanje strankam temelji predvsem na dobri redni komunikaciji, aktivnem poslušanju in razumevanju. Matej dodaja, da je ob tem ključno, da ohranjaš pozitivnost in da si resnično pripravljen pomagati, ne zgolj delegirati ter zahtevati. Dober vodja je tako pripravljen in odprt za lastno konstruktivno kritiko, saj le tako lahko skupaj s svojimi strankami in sodelavci raste ter napreduje.

Na koncu nam je Matej zaupal, da ga poleg dela sicer najbolj navdihuje in osrečuje njegova družina, ki mu vedno stoji ob strani. Trenutno mladi očka največ časa posveča svoji desetmesečni hčerki, uživa pa tudi v košarki, nogometu, tenisu in rokometu, ki ga je deset let celo profesionalno treniral. V svojem prostem času rad tudi ustvarja, predeluje in obnavlja stvari – trenutno kombi v avtodom.

Mateju čestitamo za naziv naj sodelavec in mu želimo veliko uspehov tako na poslovni kot osebni poti.

Računovodstvo svetovanje finservis

FIN SERVISU so se pridružili štirje novi sodelavci

Podjetju FIN SERVIS so se v zadnjih nekaj mesecih pridružili štirje novi sodelavci. V svojih timih skrbijo, da knjigovodstvo poteka nemoteno, poleg tega pa so tudi izjemno zanimivi sogovorniki. Zanima ji vse od raziskovanja filozofije do poslikave supergic. Preverite, kdo so naši novi zanimivi sodelavci!

Preberi
FIN SERVIS NAJ SODELAVEC ROK ŠEŠKO

Vsak lahko vnaša podatke v računalnik

V FIN SERVISU vsako leto izberejo naj sodelavca in tokrat je naziv pripadel njihovemu finančno-računovodskemu referentu Roku Šešku. Z njim smo se pogovarjali o prihodnosti računovodstva, priložnostih in motivaciji. Vabljeni k zanimivemu branju!

Preberi
FIN SERVIS

Podrobno beleženje delovnega časa

V veljavo je stopil Zakon o evidencah na področju dela in socialne varnosti. Zakon prinaša novosti in odpira številna vprašanja, zato smo v nadaljevanju pripravili kratek članek, v katerem predstavljamo spremembe in predloge za njegovo implementacijo v prakso.

Preberi

Naročite se na fine novice

Sledite trendom, novostim, priložnostim, finim brezplačnim dogodkom in našemu delu.
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.