Preverite nove uveljavljene in spremenjene interventne ukrepe

Uveljavljene so spremembe Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) in nov uveljavljen Zakon o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19 (ZDLGPE).

Pripravili smo kratek pregled najpomembnejših sprememb, ki so začele veljati s 1. majem, a se nekatere spremembe uporabljajo za nazaj, torej od 13. marca 2020.

1. Čakanje na delo in plačevanje prispevkov (22. člen zakona)

Spremenjen je kriterij za povračilo nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo in zaradi odsotnosti iz razloga višje sile ter oprostitev plačila prispevkov. Ta kriterij je ugodnejši od tistega, ki je bil določen prej.

  • Do ukrepa so upravičeni tisti delodajalci, ki jim bodo po njihovi oceni prihodki v letu 2020 zaradi epidemije upadli za več kot 10 % glede na leto 2019.
  • Če v letu 2019 niso poslovali ali celo leto niso poslovali, so do ukrepa upravičeni tudi tisti delodajalci, ki se jim bodo povprečni mesečni prihodki v letu 2020 zaradi epidemije znižali za več kot 10 % glede na povprečne mesečne prihodke v letu 2019 ali 2020.

2. Do državne pomoči niso več upravičena … (20. a člen zakona)

Dodan je nov 20.a člen s pogoji dodelitve državne pomoči, ki med drugim iz pomoči izključuje subjekte, ki so bili že na 31. 12. 2019 podjetja v težavah.

3. Pravica delavca, da se vrne na delo (24. člen zakona)

Delavec ima v času začasnega čakanja na delo po tem zakonu pravico, da se na zahtevo delodajalca vrne na delo do sedem dni v tekočem mesecu. Delodajalec mora o tem predhodno obvestiti Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje.

4. Delavci, ki v času epidemije delajo (33. člen zakona)

Delodajalci v zasebnem sektorju so v času trajanja interventnih ukrepov oproščeni plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za zaposlene, ki delajo, morajo pa jim izplačati krizni dodatek. Če delavec ne dela cel mesec ali ukrepi ne trajajo cel mesec, ali ima sklenjeno pogodbo za krajši delovni čas, je upravičen do sorazmernega dela kriznega dodatka.

5. Samozaposleni in vračilo temeljnega dohodka(37. člen zakona)

  • Do pomoči so po novem upravičeni tisti samozaposleni, ki jim bodo prihodki v letu 2020 zaradi epidemije upadli za več kot 10 % glede na leto 2019.
  • Če v letu 2019 niso poslovali ali celo leto niso poslovali, so do pomoči upravičeni tudi tisti samozaposleni, ki se jim bodo povprečni mesečni prihodki leta 2020 zaradi epidemije znižali za več kot 10 % glede na povprečne mesečne prihodke v letu 2019 ali 2020.
  • Če pogoj iz tega odstavka ni dosežen, mora upravičenec vrniti celotno pomoč.

6. Izplačilo dobička/nagrad in vračilo prejetih sredstev (99. člen zakona)

  • Subjekt, ki je oproščen plačila pokojninskih prispevkov za zaposlene in si je v letu 2020 izplačal dobiček, nakupil lastne delnice, izplačal nagrade poslovodstvu, ni dolžan vrniti prejetih sredstev.
  • Subjekt, ki je uveljavil povračilo nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo in si je v letu 2020 izplačal dobiček, nagrade, mora prejeta sredstva vrniti.

Pogoj za pridobitev upravičenj do interventnih ukrepov so poravnane vse davčne obveznosti in druge obveznosti, ki jih pobira davčni organ na dan vložitve vloge.

Imate vprašanja?

Vljudno vas vabimo, da nas kontaktirate po telefonu ali elektronski pošti (info@fin-servis.si) oziroma se obrnete na svojega svetovalca in z veseljem vam bomo pomagali ter svetovali.

FIN SERVIS

Vodite finance ali finance vodijo vas?

CEED Slovenia je v podkastu Pika na P gostil Toneta Dolenška, direktorja družbe FIN SERVIS. Preverite, zakaj je pravočasno zaznavanje morebitnih izzivov ključnega pomena za stabilnost in dolgoročen obstoj podjetja. Vabljeni k poslušanju!

Preberi
Marko Šeško, FIN-Servis

Kako lahko spremenite akontacijo davka na dobiček?

Akontacija davka na dohodke pravnih oseb oziroma dohodke iz dejavnosti se izračuna po avtomatizmu, na podlagi lanskega poslovanja podjetja. Kaj pa, če podjetje oziroma podjetnik predvideva zmanjšan obseg poslovanja in si želi plačevati temu primerno akontacijo čez leto?

Preberi

Naročite se na fine novice

Sledite trendom, novostim, priložnostim, finim brezplačnim dogodkom in našemu delu.
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.