Bliža se konec leta: Že zdaj se začnite pripravljati na oddajo letnih obračunov

Letni obračun moramo pripraviti do konca marca, ker pa se bliža konec leta, je dobro, da se že zdaj začnemo pripravljati nanj. Namreč poslovodstvo družbe in finančno računovodska služba morata zagotoviti, da vsebina izkazov poslovanja ustreza dejanskemu stanju v podjetju.

In na kaj moramo biti pozorni pri sestavi letnih izkazov poslovanja? Glede na dolgoletne izkušnje predlagamo, da se še posebej preverijo naslednje postavke v poslovnih knjigah družbe.

Osnovna sredstva

Treba je narediti letni popis osnovnih sredstev, opraviti morebitne izločitve ali popravke tako, da bo stanje v registru osnovnih sredstev ustrezalo dejanskemu stanju.

Terjatve

Pregled terjatev je nujen. Oceniti je treba namreč možnost izterjave in po potrebi narediti slabitve oz. odpise. Terjatve postanejo davčno priznan odhodek šele ob njihovem odpisu in ne že ob njihovi slabitvi za računovodske namene.

Zaloge

Treba je narediti inventurni popis, obračunati morebiten kalo, razsip, razbitje in okvaro blaga, in po potrebi prevrednotiti vrednost zalog. Slabitev zalog je ob izpolnjenih pogojih davčno priznan odhodek.

Obveznosti

Prav tako je treba preveriti, ali so v izkazih vključene vse obveznosti v pravih vrednostih. Pomembno je, da so pravilno razmejene glede na njihovo ročnost – kratkoročne do enega leta, dolgoročne več kot eno leto.

Postavke izkaza poslovnega izida

Preverite, ali so vključeni vsi prihodki in stroški, ki se nanašajo na opazovano obdobje. Po potrebi moramo opraviti tudi razmejitve stroškov in prihodkov, če ne spadajo v opazovano obdobje.

Davčni obračun

Pri sestavi davčnega obračuna je treba pravilno ugotoviti davčno osnovo z upoštevanjem popravkov poslovnih prihodkov in odhodkov ter upoštevanju olajšav. Olajšave za investiranje v opremo v višini 40 %, olajšave za zeleni prehod in digitalizacijo v višini 40 %, olajšave za investicije v raziskave in razvoj v višini 100 %, olajšave za nove zaposlene …

Učinkovito sodelovanje poslovnega subjekta in finančno računovodske službe je osnova za kakovostne in vsebinsko pravilne poslovne finančne izkaze družbe, ki so temelj za učinkovitejše odločanje lastnikov družbe, uprave družbe, investitorjev, dobaviteljev, kupcev in drugih deležnikov.

Računovodstvo svetovanje finservis

FIN SERVISU so se pridružili štirje novi sodelavci

Podjetju FIN SERVIS so se v zadnjih nekaj mesecih pridružili štirje novi sodelavci. V svojih timih skrbijo, da knjigovodstvo poteka nemoteno, poleg tega pa so tudi izjemno zanimivi sogovorniki. Zanima ji vse od raziskovanja filozofije do poslikave supergic. Preverite, kdo so naši novi zanimivi sodelavci!

Preberi
FIN SERVIS NAJ SODELAVEC ROK ŠEŠKO

Vsak lahko vnaša podatke v računalnik

V FIN SERVISU vsako leto izberejo naj sodelavca in tokrat je naziv pripadel njihovemu finančno-računovodskemu referentu Roku Šešku. Z njim smo se pogovarjali o prihodnosti računovodstva, priložnostih in motivaciji. Vabljeni k zanimivemu branju!

Preberi
FIN SERVIS

Podrobno beleženje delovnega časa

V veljavo je stopil Zakon o evidencah na področju dela in socialne varnosti. Zakon prinaša novosti in odpira številna vprašanja, zato smo v nadaljevanju pripravili kratek članek, v katerem predstavljamo spremembe in predloge za njegovo implementacijo v prakso.

Preberi

Naročite se na fine novice

Sledite trendom, novostim, priložnostim, finim brezplačnim dogodkom in našemu delu.
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.