DDV novosti in novejša sodna praksa ter napovedane spremembe v 2022

Na 23. Kongresu izvajalcev računovodskih storitev je mag. Tanja Urbanija predstavila novosti in spremembe ter napovedala prihodnje morebitne spremembe DDV-ja v letu 2022. DDV spremembe pri e- poslovanju smo ravno dobro začeli uporabljati in sedaj ugotavljamo, da je vpliv precej širši kot samo na e-poslovanje, saj vpliva tako na dela na nepremičninah v tujini kot tudi na oddajanje apartmajev v tujini, kadar to zaračunamo fizični osebi. Spremembe, ki nas čakajo v novem letu, se nanašajo predvsem na zmanjšanje administracije za tujce, zmanjšana bo tudi administracija za domače subjekte. Spremembe prinašajo tudi nekaj novih nakupov, kjer bo možno odbiti DDV in morda ni daleč čas, ko bo možno izvesti prodajo brez izdanega računa.

Prva sprememba torej prihaja na področju tujcev, ki so davčni zavezanci s sedežem izven EU, vendar opravljajo v EU telekomunikacijske, elektronske storitve ali pa storitve oddajanja fizičnim osebam. Podjetja, ki ustrezajo tem pogojem, se morajo registrirati za namene DDV v državi članici, kjer ima prejemnik (fizična oseba) sedež.

Druga sprememba nastopi pri prodaji blaga na daljavo po 1. 7. 2021. Gre namreč za novo ureditev, predvsem za male prodajalce. Po novi ureditvi mali prodajalci iz Slovenije zaračunajo slovenski DDV, če imajo sedež samo v Sloveniji, če je končni kupec iz EU in skupna vrednost dobav v letu ne preseže 10.000 evrov.

Ko prodajalec preseže vrednost 10.000 evrov, zanj začne veljati generalna ureditev za velike prodajalce, po kateri ima prodajalec dve možnosti. Lahko se registrira prek VEM portala ali pa se registrira za DDV namene v državah končnih kupcev.

Razlika med vzorci, darili in brezplačnimi pošiljkami

Razlika nastopi tudi med vzorci, darili in brezplačnimi pošiljkami. Prodajalcem vzorcev ni treba šteti v dobavo, dokler gre za razumne količine in so namenjeni bodočim kupcem in ne nadaljnji prodaji. To pomeni, da se vzorcev ne poroča v DDV-O in se ne poroča za Intrastat. Za razliko od vzorcev pa se darila in brezplačne pošiljke štejejo za dobavo in morajo prodajalci znotraj Slovenije plačati izhodni DDV ali pa ob nakupu ne odbijejo DDV-ja. Na ravni EU pa morajo za darila prodajalci odbiti DDV in nato prejemnik naredi samoobdavčitev ali pa prodajalec ne odbije DDV-ja in tako posledično prejemniku ni treba delati samoobdavčitve. Darila se na ravni EU poroča v Intrastat, prejemniki pa morajo poročati o tržni vrednosti darila.

V letu 2022 nas čaka veliko novih sprememb na naslednjih področjih:

  • Odbitek DDV-ja od nabav osebnih vozil, motornih koles, s pomožnim motorjem. Sprememba se bo nanašala na vozila s pogonom brez izpustov CO2, ki so namenjena za opravljanje dejavnosti in imajo maksimalno bruto vrednost 80.000 evrov.
  • Fizične osebe bodo prejele račun le, če ga bodo zahtevale.
  • Za kmete se bo odpravil prag 7.500 evrov za obvezno DDV identifikacijo.

Novosti in aktualne spremembe spremljajte na naših komunikacijskih kanalih ali pa nas kontaktirajte na info@fin-servis.si.

Računovodstvo svetovanje finservis

FIN SERVISU so se pridružili štirje novi sodelavci

Podjetju FIN SERVIS so se v zadnjih nekaj mesecih pridružili štirje novi sodelavci. V svojih timih skrbijo, da knjigovodstvo poteka nemoteno, poleg tega pa so tudi izjemno zanimivi sogovorniki. Zanima ji vse od raziskovanja filozofije do poslikave supergic. Preverite, kdo so naši novi zanimivi sodelavci!

Preberi
FIN SERVIS NAJ SODELAVEC ROK ŠEŠKO

Vsak lahko vnaša podatke v računalnik

V FIN SERVISU vsako leto izberejo naj sodelavca in tokrat je naziv pripadel njihovemu finančno-računovodskemu referentu Roku Šešku. Z njim smo se pogovarjali o prihodnosti računovodstva, priložnostih in motivaciji. Vabljeni k zanimivemu branju!

Preberi
FIN SERVIS

Podrobno beleženje delovnega časa

V veljavo je stopil Zakon o evidencah na področju dela in socialne varnosti. Zakon prinaša novosti in odpira številna vprašanja, zato smo v nadaljevanju pripravili kratek članek, v katerem predstavljamo spremembe in predloge za njegovo implementacijo v prakso.

Preberi

Naročite se na fine novice

Sledite trendom, novostim, priložnostim, finim brezplačnim dogodkom in našemu delu.
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.